Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 16 september 2018

Waar liggen de kansen voor de Dordtse Zeehaven?

Op 11 september 2018 bracht de gemeenteraad van Dordrecht samen met het college en de betrokken ambtenaren een werkbezoek aan het Havenbedrijf Rotterdam op de Wilheminapier.  Het Havenbedrijf Rotterdam herontwikkelt, samen met de gemeente Dordrecht, de zeehaven van Dordrecht. Het havenbedrijf zorgt hierin voor het beheer en de exploitatie.

 

De Dordtse zeehaven is belangrijk voor de economie in onze stad. Er is veel ruimte voor bedrijvigheid en daarmee ook voor werkgelegenheid. Momenteel zijn er ongeveer 4000 banen in dit gebied en zo’n 200 bedrijven op zo’n 172 ha grond.  Veel bedrijven willen graag uitbreiden. Helaas is dit vaak lastig omdat er momenteel te weinig goed geschoold personeel te vinden is. Hier ligt misschien een mooie kans voor MBO en HBO in Dordrecht om mensen op te leiden om in de zeehaven aan de slag te gaan. 

 

De Dordtse zeehaven is de meest landinwaarts gelegen zeehaven van Nederland en is daarmee qua ligging en bereikbaarheid uniek. Ook ligt het aan het drukst bevaren rivierenkruispunt van Europa. Dit schept kansen voor de toekomst. 

 

Een bezoek aan het Havenbedrijf zou niet compleet zijn zonder een vaartocht. Tijdens de tocht werd o.a. gesproken over kansen die er liggen op het innovatieve vlak waarbij ingezet moet worden op reductie van CO2 gebruik. Hierbij neemt het Havenbedrijf Rotterdam het initiatief om op het Duivelseiland een nieuw bunkerstation te bouwen specifiek voor LNG (liquid natural gas). Natuurlijk is deze brandstof niet CO2 neutraal, maar wel veel schoner dan de brandstoffen die momenteel gebruikt worden in de scheepsvaart. Duivelseiland lijkt de ideale plek voor een nieuw bunkerstation op het  knooppunt van vaarroutes tussen Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen en richting Duitsland.

 

Voor Dordrecht hopen we de aankomende jaren op een goede samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam. Dat de zeehaven, als onderdeel van de Westerlijke Dordtse Oevers, zich op een goed manier kan ontwikkelen en dat vraag en aanbod op o.a. het gebied van werkgelegenheid met elkaar in balans komen. 

 

D66 Dordrecht zal deze ontwikkelingen nauwlettend blijven volgen en indien mogelijk sturing proberen te geven aan het proces als dit nodig is.  

 

Durk Jan Tabak

Burgerraadslid D66 Dordrecht