Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 19 juni 2020

Lokale fracties van D66 zien geen noodzaak voor de Corona-wet

Minister De Jonge heeft vandaag laten weten dat de Tijdelijke wet Covid-19 niet op 1 juli ingaat. De lokale fracties van D66 in Zuid Holland zien geen noodzaak voor de beoogde Corona-wet. De wet creëert een directe lijn tussen maatregelen van ministers en de uitvoering daarvan door burgemeesters, dat achten wij ongewenst.

Het kabinet eigent zichzelf verregaande macht toe en de wet ontbeert een solide juridische basis voor het inperken van grondrechten als de vrijheid van vereniging. Met de wet kunnen ministers buiten de Kamer om besluiten tot het verbieden van evenementen, het sluiten van scholen en ondernemingen en openbaar vervoer. Het is een blanco volmacht voor ministers om zelf corona-maatregelen af te kondigen. Het parlement en de democratie staan daarbij buitenspel alsof we teruggaan naar koning Willem I die ook per decreet regels maakte. Met de directe lijn tussen de maatregelen van de minister en uitvoering door de burgemeester staat ook de gemeenteraad buitenspel.

De Raad van State, Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Leiden, Douwe Jan Elzinga, hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, de Nederlandse Orde van Advocaten en onder andere ook de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen hebben grote zorgen over de beoogde wet. De grondrechten worden onvoldoende gewaarborgd. Zowel de Eerste en Tweede Kamer maar ook de gemeenteraden hebben veel te weinig invloed. De looptijd is veel te lang. En wanneer een minister zelfstandig belangrijke wettelijke regels op gaat stellen is dat in strijd met de basisprincipes van de democratische rechtsstaat, dat is immers de taak van het parlement. Onnodig bovendien, er zijn prima alternatieven. Het kabinet kan zich nu al macht toe-eigenen door de uitzonderingstoestand uit te roepen en het parlement kan daar dan in ieder geval nog weer een einde aan maken.

Maar een verdere uniformering van de noodmaatregelen is ook niet langer nodig. Nu de verspreiding in beeld en onder controle lijkt kan er beter worden teruggevallen op lokale noodverordeningen, met passende uniformering op basis van RIVM richtlijnen, plaatselijk maatwerk en democratische legitimatie.

Als democraten en vertegenwoordigers van de lokale politiek vinden wij dat een veel betere werkwijze dan een directe lijn tussen zelfstandig door ministers verordonneerde maatregelen die door onze burgemeesters moeten worden uitgevoerd.

 

Sander Boschma, Hillegom

Annette Pietersen, Nieuwkoop

Ralf Boland, Katwijk

Jacco van Maldegem, Leidschendam-Voorburg

Evert Bobeldijk, Gouda

Albert Grooten Waddinxveen.

Elfred Bus Oegstgeest

Miranda den Tuinder, Hoeksche Waard

Sabine Schipper, Zwijndrecht

Mieke Bakker, Hellevoetsluis

Jeroen Hendriks, Leiderdorp

Ahmet Polat, Dordrecht

Gernand Ekkelenkamp, Zoetermeer

Jesse de Jong, Maassluis

Jarle Lourens, Schiedam

Vahit Köroğlu, Leiden

Pieter Holkamp, Capelle aan den IJssel

Constantijn Dolmans, Rijswijk

Roger Vieira, Midden-Delfland

Elly de Vries, Bodegraven-Reeuwijk

Bas van Riel, Lisse

Bart van der Ploeg, Teylingen

Ineke den Heijer, Lansingerland

Marcel van Prehn, Barendrecht

Wim Smit, Brielle

Erik Mulder, Westvoorne

Ritske Bloemendaal, Wassenaar

Trijntje van Es, Papendrecht

Marijke Gommans, Hendrik -Ido-Ambacht

Jeffrey van de Lagemaat, Krimpenerwaard

Frans Klovert, Zuidplas

Dick Gutlich, Noordwijk