Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 30 januari 2021

To zonnepaneel or not to zonnepaneel…

D66 Gemeenteraadslid Dirk Loekemeijer legt graag uit waarom D66 Dordrecht tegen het voorstel voor zonnepanelen in de 19e-eeuws schil heeft gestemd en waarom dat allemaal veel genuanceerder ligt:

Zonnepanelen in de 19e-eeuwse schil

De raad heeft de afgelopen vergadering besloten zonnepanelen niet overal toe te laten. De D66 fractie heeft dit besluit gesteund.
Met het huidige welstandsbeleid mogen er in de 19e-eeuwse schil geen zonnepanelen in het zicht worden gemonteerd. Met deze beperking wil men voorkomen dat het straatbeeld in de schil te veel wordt aangetast.

Diverse anderen partijen hebben nu gesteld dat deze beperking het zo goed als onmogelijk maakt om zonnepanelen te monteren. De werkelijkheid licht echter veel genuanceerder, in heel veel situaties is het plaatsen van zonnepanelen nog heel goed mogelijk.
Daarnaast zijn 19e-eeuwse daken vaak erg ongeschikt voor zonnepanelen vanwege het ontbreken van grote dakvlakken (denk aan al de kapelletjes en torentjes en houten versieringen die deze daken zo karakteristiek maken) en niet ideale hellingshoeken. Dit kan het rendement van zonnepanelen enorm verlagen. Men zou zich dan, in veel gevallen kunnen afvragen of het nog wel zinnig is om ze plaatsen.

D66 verwacht dan ook dat de huidige welstandseis slecht in heel beperkte mate het renderend plaatsen van zonnepanelen in de schil in de weg zal staan. Maar aan de andere kant wel kan voorkomen dat er excessen optreden die de uitstraling van de 19e-eeuwe schil beschadigen met minimaal voordeel voor het milieu. Kortom, het aantal zonnepanelen wat met een verruiming van de welstandseis extra geplaatst kan worden is waarschijnlijk verwaarloosbaar.
Omdat we als D66 Dordrecht ook enorm trost zijn op de uitstraling van onze stad en ook vinden dat dit Dordrecht ook uniek maakt zijn we voorzichtig met zaken die hiervoor een bedreiging kunnen zijn. We hebben ook een groeiambitie en de uitstraling van onze stad is belangrijk voor de aantrekkelijkheid van Dordt als vestigingsstad.

Daarnaast is de tijdelijkheid van het huidige beleid ook een overweging geweest voor onze keus deze aanpassing niet te steunen. Over enkele jaren gaan we over op de omgevingswet. De komende tijd gaan we daarvoor een omgevingsvisie opstellen. Wat D66 betreft komt er in deze visie een programma ‘PV-oplossingen’ waarin regels voor dit soort oplossingen (in de toekomst zal dat verder gaan dan alleen zonnepanelen, denk aan PV dakpannen, PV ramen en gevels etc.) veel uitgebreider kunnen worden beschreven. Dit zou dan ook weer, op redelijk korte termijn ruimte kunnen geven aan bewoners van de schil die nu ‘onterecht’ geen panelen kunnen plaatsen.